Något som finns på de flesta fritidsgårdar är ett biljardbord. Det är en social aktivitet som kräver koncentration och strategi, och är därför en bra distraktion från det som händer på gatorna, som man vill hålla ungdomarna borta från. Biljard är också en sport som utövas på elitnivå, och som delas in i de tre olika grenarna pool, carambole och snooker.

Biljard är en mycket gammal sport, som utövades redan på 1100-talet. Detta vet man tack vare målningar som avbildar spel med stora likheter till dagens biljard. Enligt vissa teorier förde engelska tempelriddare med sig spelet till England från Frankrike omkring år 1164. Spelet verkar dock inte ha blivit populärt förrän på 1300-talet. Detta var antagligen en följd av att tempelriddarorden upplöstes av den franske kungen 1314, och att de rekreationsaktiviteter som var tillåtna för riddare strängt begränsades av moraliska skäl. Biljard var en av de aktiviteter som tilläts, men 1369 måste även detta spel ha ansetts för farligt, då spelandet begränsades till en dag om året.

PENTAX Image

De moraliska restriktionerna blev värre, och 1441 förbjöds all form av spel, eftersom det ansågs sprida hat och ondska. Dessa moraliska hinder skulle lätta något i samband med att det första biljardbordet tillverkades 1470. Det tillverkades nämligen för kung Ludvig XI, och i och med att kungen satte sitt godkännande på spelet blev det fritt fram för adeln och till och med prästerna att spela.

I början av 1500-talet hade biljarden spridit sig genom Frankrike, och ett biljardbord stod då på de flesta tavernor och värdshus. Från Frankrike spreds sedan spelet till övriga Europa, och blev framförallt populärt i England. Framåt 1700-talet började biljarden allt mer likna vår moderna biljard – bland annat vände man på träkäppen man använt för att knuffa kloten, och upptäckte att spelet förbättrades markant då man använde den smala delen. Biljardkön var således född.

Idag är biljard som bekant inte ett spel bara för adel och kungligheter, utan för alla som tycker att det är roligt, till exempel ungdomar på fritidsgårdar. När ungdomarna kommer hem efter en kväll på fritidsgården där de har spelat biljard och utövat andra aktiviteter, är det viktigt att de kan sova ut i en skön säng inför skolan dagen efter. På Sleepo.se hittar du ett stort utbud av sköna sängar för alla smaker.