En vanlig syn på landets fritidsgårdar är ett bordtennisbord som tenderar att användas flitigt. Så har det sett ut i många år nu. Bordtennis – eller pingis, som det vanligtvis kallas i skolor och fritidsgårdar – är en av de mest populära sporterna för unga människor och det är ett spel som passar alla generationer. En orsak är att det är inte kräver några förkunskaper för att vara med och spela. Visst tar det ett tag att öva upp en färdighet för att kunna mäta sig med de bästa, men det behövs inte många träningstimmar innan du kan spela på skoj med dina kompisar.

 

Från dagens utbredda pingisspelande är det långt till bordtennisens mer blygsamma ursprung. Det hela började med att några medlemmar ur den engelska överklassen började använda sig av bordtennis som en tidsförströelse under 1800-talet. Det dröjde dock inte länge innan företag nosade upp en försäljningsmöjlighet och lanserade spelet på bred front. Parker Brothers var drivande i det och de licensierade ett första spelkit som de sålde i en affär. Eftersom de tog rejält betalt skulle det dock dröja innan konkurrerande företag sänkte priserna för att spelet skulle nå ut till de breda massorna.Bordtennis 1

 

Bordtennisen kom till Sverige i slutet av 1890-talet. Det första svenska mästerskapet arrangerades ett trettiotal år senare, närmare bestämt år 1925. Vinnaren hette då Sven Åhman och kom från Göteborg. Därefter har sportens popularitet bara vuxit för varje år. En anledning till detta kan vara att Sverige har ett antal spelare i världsklass som blivit förebild för de unga generationerna. Två av de bästa, Jan-Ove Waldner och Jörgen Persson, är fortfarande aktiva, om än på längre nivå än när de spelade i världstoppen. Persson var den första att delta i sju olympiska spel medan Waldner blev nationalhjälte 1992 när han tog OS-guld i Barcelona.

 

Att spela bordtennis på en fritidsgård behöver inte vara mindre dramatiskt än en mästerskapsfinal. Oavsett om man tycker att det räcker att spela på fritiden tillsammans med kompisar eller om du eller ditt barn vill börja i en bordtennisklubb kan sporten vara spännande och givande. Tänk bara på att fylla på depåerna efter ett pass. Ett sätt kan vara att anlita catering för att komma i matchform snabbt igen.