Innebandy är en av Sveriges allra största sporter. Den är faktiskt Sveriges näst största lagidrott om man räknar in antalet licensierade spelare.

Fritids- och skolverksamhet tillhandahåller lokaler och utrustning och möjliggör innebandyspel. Sedan finner man innebandyutövare inom Korpverksamheten, olika företags-arrangemang, kompisgäng och andra spelarkonstellationer.

 

Kär sport – många namn
Innebandy kallas sporten för på svenska. Benämningen kommer av att den spelas inomhus.

I övriga världen kallas den bland annat för; floorball, i engelsktalande länder, salibandy i vårt grannland Finland och unihockey i den tysktalande delen av Schweiz.

 

Boll, klubba och annan utrustning
En innebandyboll har 26 hål med små gropar i ytan liknande de som finns på en golfboll. På så sätt får den bättre stabilitet och luftmotståndet minskas. Klubban är gjord i komposit-material och plast. Därmed är den en relativt billig sport att utöva för utespelarna vill säga.

I en egentlig mening är det endast målvakten som behöver extra utrustning av speciellt slag. Däri ingår hjälm, byxa, långärmad tröja och knäskydd att bära närmast kroppen. Till det hör en magplatta som ger visst skydd överarmarna och kanske främst för bålen. Ofta bär målvakterna tunna handskar för att förbättra greppförmågan och underlätta utkast.Innebandy 1

 

Regler
Inom innebandyn spelas en match med fem utespelare och en målvakt, per lag. Liksom inom ishockeyn spelas byts spelarna ut under pågående match. Dock är det maximala antalet spelare begränsat till 22 per match.

Vanligast är det med en plan som mäter 40×20 meter. Till reglerna hör att det ska vara minst sju meter i takhöjd eller till lägsta föremål.

I de yngsta åldrarna spelas två perioder om 2 x15 minuter. Senare blir den 3×15 minuter alternativt 2×20 minuter. Speltiden bestäms dock av varje enskilt distriktsförbund upp till gruppen juniorer 17-19 år. Från 20-årsålder räknas man till seniorerna och därmed spelas tre perioder om tjugo minuter.

 
Den intresserade kan läsa mer på om innebandy på Svenska innebandyförbundets hemsida.

Vill man hålla sig uppdaterad med det som händer i innebandyvärlden kan man läsa mer på sajten Innebandymagasinet.