Det är roligt att hitta på aktiviteter med sina nära och kära, allt för att få tid att umgås med dem och dela upplevelser tillsammans. Ibland kan vardagen kännas för jäktande och man har varken tid att gå ut och äta eller se på bio. Dagarna är fyllda av jobb, helgerna är ofta uppbokade med större evenemang och plötsligt märker man att det har gått lång tid utan att man riktigt har hunnit träffa sin familj eller vänner. Det här problemet kan lösas på ett enkelt sätt – börja laga mat tillsammans. Det är roligt, man sparar pengar och dessutom ska det ändå göras – passa på att göra det tillsammans.

Couple eating fish and chips outdoors

Couple eating fish and chips outdoors

Gott, enkelt och nyttigt

Att laga mat tillsammans har många fördelar. Om man går ihop ett kompisgäng kan man bestämma en viss dag som alla ses hemma hos någon i gänget. Väl på plats hjälps alla åt att laga mat tillsammans eller så gör en person maten och bjuder de andra. Nästa vecka är det någon annans tur och så vidare. Konceptet liknar hur det går till i det populära TV-programmet Halv åtta hos mig och faktum är att många har börjat kopiera deras koncept för att det är så inspirerande. Det finns mycket inspiration att hitta i media och inte minst på Matklubben där man kan leta reda på nya spännande recept och hitta likasinnade. Med den inspirationen kan er egen matklubb komma överens om vilka regler som gäller; om ni exempelvis ska träffas vid en fast tidpunkt, om ni ska äta kött eller inte, om ni ska följa en viss kokbok eller om ni ska följa TV-programmet ännu mer genom att betygsätta varandras måltider. Genom att äta tillsammans i grupp får man inspiration till nya smaker och maträtter som man sedan kan ta med sig i livet.

Ät på rätt sätt

En viktig sak att tänka på när det gäller mat är att många har eller har haft en komplicerad relation till mat. Det går trots allt inte att förneka hur mat och diet har starkt samröre med idealkroppen och dieter, vilket har gjort många människor sjuka genom åren. Därför är det viktigt att fokusera på de positiva effekterna av mat och peka ut vad som gör kroppen stark och välfungerande. Framförallt gäller det även att ge extra fokus på vad som är gott och inte prata om sidoeffekterna. Hur man väljer att äta speglar ens livsstil i mångt och mycket. ”Visa mig vad du äter och jag ska säga dig hur du är”. Det ligger viss sanning i detta uttalande men man måste komma ihåg att det även ligger ekonomi i mat. Vi människor styrs av konsumentkraften som manipuleras av de stora företagen. Tänk på varför du väljer de varor som du köper – är det av fritt val eller för att du tror att du bör köpa dessa varor?