Schack är ett bland många sorters brädspel. I våra dagar finns det naturligtvis digitala schackspelsprogram. Fast det är ändå något speciellt att mötas och sitta mittemot varandra i det verkliga livet – i motsats till det virtuella.

 

Spelare spelplan och -pjäser
Schack är ett spel för två spelare. Det handlar om ren skicklighet – aldrig om tur. Om än turen sägs stå den skicklige bi. I brädspelet schack förekommer spelpjäser av sex sorter. Vardera spelaren har åtta bönder, två springare, två löpare, två torn, en dam och en kung till sitt förfogande då matchen inleds.

Spelplanen utgörs av ett kvadratiskt bräde med 8×8=64 rutor ofta gjort i masonit. Fälten är färgade omväxlande vita och svarta. Även andra färgställningar kan förekomma.

Oavsett vilka färgställningar brädet har så kallas den ena spelaren för vit. Vit startar med en uppsättning ljusa schackpjäser och svart startar med motsvarande fast då mörka pjäser.

För det fall spelplanen har vita och svarta spelfält är även schackpjäserna vita och svarta. Där förekommer också benämningar på pjäserna relaterat till deras tilldelade värde. Där finns bönder, springare och löpare som är så kallade lätta pjäser, tornen och damen, de tunga pjäserna samt kungen. Det finns speciella förflyttningsregler för alla pjäser.200461439-001

 

Schack på fritidsgården
Att lära ut konsten att spela schack på fritidsgården skulle kunna träna ungdomarna i både taktiskt och strategiskt tänkande, något de kan ha stor nytta av i många livssituationer senare i livet. I grunden kan schackspelet sägas bestå av taktik och strategi och de är fundamentala för schackspelarens eventuella framgång eller motgång i partiet. Med taktik, specifikt kopplat till schack, avses spelarens kunskap om olika pjäskombinationer och hur de kan leda till framgång i spelet, medan strategi kan sägas utgöra den långsiktiga planeringen av matchen.

 

Starta en schackturnering
Om flera ungdomar lär sig grunderna i att spela schack, företrädesvis i början av exempelvis en hösttermin kan terminen avslutas med en schackturnering.

 

Öka utmaningen
Utmana andra fritidsgårdar. Sprid idén om hur spännande och lärorikt det är att spela schack till andra fritidsgårdar. Skapa ett derby för schackspel.

 

Lär från regerande schackmästaren
Magnus Carlsen från Norge är den regerande världsmästaren i schack. Han förvarade sin titel under en tuff match mot indiske utmanaren Viswanathan Anand under schack-VM i Sotji år 2014. Den avgörande matchen höll på i omkring två veckor.