Förutom att erbjuda en rad aktiviteter och evenemang för ungdomar i sina egna lokaler går många fritidsgårdar ett steg längre, och anordnar olika utflykter för ungdomarna i området. För många ungdomar kanske det inte är en möjlighet att åka på liknande utflykter med deras familjer, vilket gör fritidsgårdarnas aktiviteter till en viktig del av deras uppväxt.

En fritidsgård som gör det där lilla extra för sina ungdomar är Skönsbergsgården, som ligger i stadsdelen Skönsberg i nordöstra Sundsvall. Förutom den ungdomsverksamhet som bedrivs i fritidsgårdens lokaler, där det bland annat finns ett café, datorer och ett biljardbord, engagerar sig personalen genom att anordna varierade utflykter. Ungdomarna har bland annat fått chans att uppleva friluftsliv, då fritidsgården klättrade i berg. Detta gjordes tillsammans med Green Team, ett friluftsprojekt som drivs av Studiefrämjandet. Inom samma projekt har fritidsgården också gjort utflykter när de paddlat kanot och fiskat. Det är dock inte bara friluftsliv som gäller: ungdomarna har också fått följa med på en hockeymatch, och flera av tjejerna på gården har bildat en egen grupp för samtal och studiebesök. En motsvarande killgrupp är också på väg att startas. Skönsbergs fritidsgård engagerar sig också i socialt ansvar, och möjliggör, för de ungdomar som vill, att arbeta med att hjälpa barn och ungdomar i andra länder. Gårdens utlandsprojekt började med en kurs från organisationen Peace works, som håller på med volontärarbete i många olika länder. Slutligen har fritidsgården startat en träningsgrupp, som regelbundet besöker ett närliggande gym och får undervisning i träningslära och kostlära.kayak-929918_640

Utflykter arrangeras också på Råssnäs fritidsgård i Motala. Under sommaren 2015 kunde ungdomarna på gården bland annat delta i aktiviteter som kanotpaddling i kanalen, fotbollsgolf, en relaxkväll för tjejer och gokart. Gokart är en aktivitet som passar människor i alla åldrar, och är därför perfekt för en fritidsgård, där åldern på ungdomarna (och personalen) kan variera stort. Om till exempel Alby fritidsgård i Botkyrka söder om Stockholm, som också de anordnar utflykter, skulle vilja följa Råssnäs fritidsgårds exempel och anordna en gokartutflykt, är det perfekta stället för gokart i Stockholm O’Learys i Kista. Där finns nämligen hela 4000 kvadratmeter inomhusbana, vilket gör att man kan åka gokart året om även i det svenska klimatet. Det kan vara ett enkelt sätt att ge ungdomarna på fritidsgården ett minne för livet.